Duurzaamheid

STAR ©

Sustainable Tracking of Assets
for Reuse

RFID-STAR-Tomorrowland

Op weg naar een duurzame eventsector!

In 2021 werden de Europese SUP-maatregelen ingevoerd om plastic afval in het milieu te verminderen. In het kader hiervan zijn Belgische eventorganisatoren waaronder de voetbalclubs vanaf 15 juni 2023 verplicht om herbruikbare bekers te gebruiken en dienen ze te kunnen aantonen dat minstens 90% van het verzamelde materiaal wordt ingezameld voor hergebruik.

Het hiertoe door Aucxis ontwikkelde STAR-concept voor uitleen en terugkeer van herbruikbare bekers heeft het potentieel om een standaard te worden in het verduurzamen van de eventsector!

Hoe STAR tegemoetkomt aan de Europese SUP-maatregel

STAR faciliteert de transitie naar herbruikbare bekers door een systeem aan te bieden waarmee de bekers vlot en efficiënt kunnen worden uitgeleend en teruggebracht.

STAR maakt gebruik van RFID-technologie om elke beker te traceren. Hierdoor kan nauwkeurig worden bijgehouden hoeveel bekers worden uitgeleend en teruggebracht, wat helpt bij het voldoen aan de 90%-doelstelling voor hergebruik. De technologie zorgt ook voor een gedetailleerd overzicht van de voorraad en het gebruikspatroon, wat nuttige data oplevert voor het optimaliseren van het hergebruiksproces.

Elimineer dumping van plastic bekers met STAR.
Elimineer dumping van plastic bekers met STAR.
RFID cup collection wall
Collectiemuur voor bekers in stadion van Royal Antwerp Football Club

De groene impact van STAR

Vermindering van plastic afval

Door de implementatie van herbruikbare bekers wordt de hoeveelheid wegwerpplastic drastisch verminderd. Herbruikbare bekers hebben een langere levensduur en kunnen meerdere malen worden gebruikt voordat ze aan het einde van hun levensduur worden gerecycled.

Besparing van grondstoffen en energie

STAR zorgt voor een efficiënte inzameling van bekers na gebruik, wat betekent dat ze snel kunnen worden gereinigd en opnieuw ingezet. Dit vermindert de noodzaak voor constante productie van nieuwe bekers en bespaart grondstoffen en energie.

Lagere CO2-voetafdruk

Herbruikbare bekers hebben, ondanks de initiële productiekosten, een lagere CO2-voetafdruk over hun gehele levenscyclus in vergelijking met wegwerpbekers. Door bekers keer op keer te gebruiken, worden de milieu-impact en de CO2-uitstoot significant verminderd.

Stimulering van duurzaam gedrag

Door het gebruik van een geavanceerd systeem zoals STAR worden bezoekers van evenementen aangemoedigd om bewust om te gaan met hun afval. Het besef dat bekers moeten worden teruggebracht en hergebruikt, draagt bij aan een gedragsverandering richting meer duurzaamheid.

Duurzaam beheer en monitoring

De mogelijkheid om gedetailleerde data te verzamelen en te analyseren helpt eventorganisatoren om hun processen continu te verbeteren en meer duurzame keuzes te maken. Deze inzichten kunnen ook bijdragen aan verdere vermindering van afval en optimalisatie van logistieke processen rondom herbruikbare items.

Bouwen aan de toekomst

Er moet nog veel werk worden verricht in het streven naar optimale duurzaamheid, op wereldschaal en in onze eigen omgeving. We geloven dat door samen te werken en innovatieve benaderingen te omarmen, we een verschil kunnen maken en een duurzamere wereld kunnen creëren voor de generaties die na ons komen.